اگر شما در هفته ۳۰-۲۸ بارداری هستید، سونوگرافی سهماهه سوم بارداری به شما توصیه می شود. در این راستا بخش سونوگرافی موسسه پزشکی نسل امید با هدف بررسی ناهنجاریهایی در جنین که در زمان سونوگرافی سهماهه دوم بارداری قابلشناسایی نبودند، به شما مادر عزیز، خدمت سونوگرافی سه ماهه سوم ارائه خدمت می نماید.
در حقیقت ۳۸/۵٪ از ناهنجاریهای جنین در سونوگرافی سهماهه سوم تشخیص داده میشوند و به این گروه از ناهنجاری ها، ناهنجاری هی دیر بروز یا Late Onset Anomaly گفته میشود. بهعنوانمثال:
- حدود ۴۰٪ ناهنجاری های سیستم ادراری بعد از هفته ۲۴ قابلشناسایی هستند.
- ناهنجاری های سیستم گوارش جنین عموماً بعد از هفته ۲۴ بارداری قابل بررسی و شناسایی هستند (البته ناهنجاری های مثل فتق نافی و یا گاستروشزی در سونوگرافی سهماهه اول بیشتر قابلبررسی و شناسایی هستند).
- بیماریهای مرتبط با سیستم استخوانی جنین (دیسپلازی استخوانها) عموماً بعد از هفته ۲۴ بارداری قابلشناسایی هستند (البته فرمهای شدید آن که سبب مردهزایی و یا تولد نوزادی با توان تنفسی کم است که منجر به فوت بعد از تولد میشوند، در زمان سونوگرافی سهماهه دوم قابلشناسایی هستند).
همکاران ما در بخش سونوگرافی موسسه پزشکی نسل امید با انجام سونوگرافی جامع سهماهه سوم بارداری، سیر و پیشرفت ناهنجاری های خفیف را دقیق بررسی می کنند. ناهنجاریهای خفیف سیستم ادراری و یا گوارشی و یا حتی ناهنجاری هی خفیف قلبی و دیسپلازی استخوانی غیر کشنده که در هفتههای قبل تشخیصداده شدهاند میبایست توسط سونوگرافی و با استاندارد مشخص ارزیابی گردند و انجام سونوگرافی غربالگری سهماهه سوم در این دسته از ناهنجاری ها قویاً تأکید میشود تا سیر و پیشرفت اینگونه ناهنجاریهای خفیف که از نظر بالینی بسیار حایز اهمیت هستند، به والدین گزارش شود تا درک خوبی از آن داشته باشند و بهتر در مورد مداخلات درمانی در طول بارداری و یا پیش از زایمان تصمیم گیری کنند.
مواردی همچون ارزیابی جفت (Placenta) از نظر چسبندگی (اکرتا) عمدتاً در سونوگرافی سهماهه سوم بارداری بررسی میشوند. جفت طبیعی به دیواره رحم میچسبد و به میومتر (لایه میانی دیواره رحم) تهاجم نمیکند، در هنگام زایمان جفت با یک قطع ناگهانی جریان خون داخل جفتی هم زمان با انقباض رحم از دیوراه رحم جدا میشود.
جفتی که به طور غیرطبیعی بعد از زایمان به دیواره رحم چسبیده باشد به نام جفت اکرتا نامیده میشود.
جفت اکرتا با عوارض جدی حاملگی شامل ازدستدادن خون مادر، نیاز به برداشتن رحم و باقیماندن بقایای محصولات حاملگی همراه است. جفت اکرتا قبل از زایمان با سونوگرافی میتواند تشخیص داده شود؛ بهطوریکه تعیین نحوه زایمان میتواند از قبل برنامهریزی شود و باعث بهبود سرانجام مادر و نوزاد گردد.
همچنین در سونوگرافی غربالگری سه ماه سوم به درک بهتری از نحوه رشد جنین میرسیم و با تطبیقیافتههای مربوط به نحوه رشد جنین (بیومتری) با سونوگرافیهای قبلی میتوانیم برآورد کمی در مورد نحوه رشد جنین داشته باشیم و در صورت لزوم توصیه به بررسی سونوگرافی کالر داپلر جنین، جفت و بررسی نحوه خونرسانی از مادر به جفت و از جفت به جنین را نمود. برای مثال در کاهش رشد داخل رحمی (IUGR) با افزایش سن حاملگی با مقایسه بیومتری جنین با معیارهای رشد جنین در سونوگرافیهای قبلی تشخیص حاصل میشود و با بررسی معیارهای فوق نوع IUGR (فرم قرینه و غیر قرینه) آن مشخص میشود و انجام سونوگرافی کالر داپلر در فرم غیر قرینه IUGR بسیار حایز اهمیت است .
معیارهای داپلر نشاندهنده شدت IUGR˓ نحوه وزنگیری جنین و همچنین تصمیم به ختم بارداری و بهدنیاآوردن جنین قبل از موعد مقرر (هفته 40 بارداری) است.
مهربان
1403/مرداد/03 15:59:49